niedziela, 26 marca 2017

Jak zrobić jajecznicę?

Sekret puszystej lekko wilgotnej jajecznicy leży w jej rozdrabnianiu na patelni.Do tego trochę cierpliwości i smażenie na małym ogniu. Tyle wystarczy aby zrobić idealną jajecznicę.





 

1. Aby przygotować jajecznicę dla dwóch osób będzie potrzebne  sześć jaj, sześć łyżek mleka, sól i pieprz do smaku, i dwie łyżeczki posiekanej świeżej pietruszki.
  • Jajecznica z trzech ja to idealna porcja na śniadanie dla jednej osoby
  • Jeśli liczysz kalorie możesz zastąpić 3 całe jaja na jedno białko i 2 żółtka

2. Wbij jajka do głębokiej miski. Upewnij się, że jest na tyle głęboka by można było jajka energicznie ubijać.

3. Do jajek dodaj mleko, śmietanę lub  zwykłą wodę. Zapewni to odpowiednia wilgotność jajecznicy. Jedna łyżka na każde jajo.

4.  Wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką do momentu połączenia się składników. Nie dodawaj soli, gdyż jajka mogą się źle wymieszać.

5. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj łyżeczkę masła. Jeśli wolisz możesz użyć margaryny. Nie polecamy smażenia jajecznicy na oleju. Jeśli uważasz, że masło lub margaryna jest zbędna smaż bez tłuszczu.

6. Gdy na maśle zaczynają robić się bańki wlej na patelnię masę jajeczną. Natychmiast zmniejsz ogień na średnio-mały. Teraz możesz doprawić jajecznicę solą i pieprzem. (około ¼ łyżeczki na 6 jajek). Nie mieszać. Pozwól aby jajka trochę się ścięły.

7.  To jest najlepszy moment, aby dodać rozdrobnione zioła, starty ser, posiekaną cebulę, smażone pieczarki, posiekane pomidory, czy cokolwiek innego, co lubisz.

8. Drewnianą łyżką zacznij zeskrobywać jajka od brzegu ku środkowi patelni tworząc w ten sposób  miękkie grudki.

9. Teraz ponownie skrob od środka do boków. Skrob do momentu gdy zaczniesz widzieć dno patelni.

10. Gdy jajka są wilgotne ale są już płynne, zacznij zbierać je na środek patelni w kopczyk

11. Wyłącz kuchenkę i pozostaw patelnię na palniku. Jajecznica powinna tak pozostać i grzać się przez minutę lub dwie. W tym czasie odparuje nadmiar mleka.

12. Rozdziel na dwa talerze, delikatnie posól po górze lub posyp sezamem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...