niedziela, 19 marca 2017

Jak zrobić mrożony dżem?

Gdy owoce obrodzą najlepszym sposobem na ich zachowanie na zimowe dni jest suszenie, i zaprawianie. Jednym ze sposobów jest przetwarzanie ich na dżemy, konfitury, marmolady, kompoty. Spróbujmy więc wykonać  dżem... mrożony.

Zrobienie mrożonego dżemu jest dość proste. A ze względu na to, ze go zamrażamy smakuje jak świeże owoce. Potrzebne do tego będą:



Owoce
Użyj idealnie dojrzałych owoców. Ponieważ dżem nie będzie gotowany, jego smak będzie zbliżony do świeżych owoców. Nie używaj do wyrobu mrożonego dżemu niedojrzałych owoców, bo będzie zbyt kwaśny i gęsty. Mrożony dżem z przejrzałych owoców może być zbyt mało gęsty. Dla najlepszego efektu, staraj się wybierać owoce optymalnie dojrzałe.

PektynyPektyny to naturalne zagęszczacze pochodzenia roślinnego. Znaleźć je można np. w owocach. Pektyny spajają owoce tworząc galaretę. Bez problemu można zakupić produkty na bazie pektyn i dodać ich do dżemu by zwiększyć ich ilość. Najczęściej występują w postaci proszku.To tzw. Żelfix. Wiele przepisów wymaga pektyn w proszku.

Podstawowe proporcje receptury
  • 3 szklanki pulpy owocowej
  • 5 szklanek cukru
  • 1 szklanka wody z rozpuszczonym żelfixem
Receptura może się różnić w zależności od producenta żelfixu. Najlepiej przygotować go według opisu na opakowaniu.

CukierCukier w dżemie działa jak konserwant. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, utrzymuje dżem świeży. Cukier odgrywa też ważną rolę w działaniu pektyn. Więc jeśli chcesz uzyskać dżem nisko słodzony musisz użyć specjalnych do tego celu mieszanek z pektynami.


 Naczynia
Do dżemów gotowanych używamy słoików. Do dżemów mrożonych zaleca się używanie plastikowych pojemników specjalnie przeznaczonych do zamrażarek lub odpowiednich do tego celu słoików szklanych. Ze względu na fakt, iż dżemy mrożone nie są gotowane, nie wymagają sterylnych pojemników.
Najlepiej będą się nadawać pojemniki z szerokim otworem. szersze od standardowych słoików.


Sposób przygotowania
  • Umyć i oczyścić owoce (usunąć szypułki, ogonki, nasiona, gniada nasienne, skórkę)
  • rozdrobnić uzyskując jednolitą masę z małą ilością drobnych części owoców. Najlepiej zrobić to tłuczkiem do ziemniaków
  • Rozdrobnione owoce wymieszać z cukrem i pozostawić na 30 minut. przemieszać od czasu do czasu
  • W międzyczasie przygotować żelfix: rozpuścić w odpowiedniej ilości wody gotując przez kilka minut.
  • Wlać żelfix do owoców i dokładnie mieszać przez kilka minut
  • Przełożyć masę do pojemników lub specjalnych słoików i pozostawić, zamknąć i pozostawić w pokojowej temperaturze prze 24 godziny
  • Dżem może gęstnieć przez dwa tygodnie. Jeśli jest zbyt gęsty przemieszaj go dokładnie łyżką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...