niedziela, 30 kwietnia 2017

Grillowane skrzydełka z kurczaka w soli i Coca-Coli

Te proste skrzydełka w coli mogą być niezłym posiłkiem w połączeniu z ryżem i prostą surówką.

Ile porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności: dość łatwy








Składniki:
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 l Coca-Coli
  • 4 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki soli (dodatkowo)
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
  1. Do plastikowego dużego szczelnego pojemnika lub worka wsypać sól i zalać ją delikatnie Coca-Colą. zamknąć. Od czasu do czasu mieszając do całkowitego rozpuszczenia się soli. Do pojemnika z solanką dodać skrzydełka. Zamknąć i na 2 godziny przełożyć do lodówki. 
  2. Podczas gdy skrzydełka "odpoczywają" w lodówce, wymieszaj w osobnej misce olej roślinny, cukier, 2 łyżki soli, pieprz, musztardę i paprykę. Mieszaj do uzyskania konsystencji pasty.
  3. Grill rozgrzej do średniej temperatury. Skrzydełka odcedź na durszlaku z solanki  i osusz ręcznikiem papierowym. następnie skrzydełka wymieszaj z pasą. 
  4. Grilluj skrzydełka obracając je od czasu do czasu przez 10-15 minut - do momentu, aż mięso przy kości nie będzie różowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...