wtorek, 25 kwietnia 2017

Nalewka berberysowa

Czas przygotowania: 30 min.
Poziom trudności: łatwy









Składniki:
  • 1 kg berberysu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 laska wanilii
  • kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania:
  1. Oczyszczone i umyte owoce berberysu włożyć do słoja. Dodać cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i imbir. Całość zalać spirytusem i wódką.
  2. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Po tym czasie płyn przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na 9 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...