wtorek, 16 maja 2017

Nalewka z borówki brusznicy

Poziom trudności: łatwy












Składniki:
  • 1 kg owoców borówki brusznicy
  • 1 I spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l  wody źródlanej 
Sposób przygotowania:
  1. Dojrzałe owoce borówki oczyścić, umyć i lekko rozgnieść.
  2. Włożyć do słoja zalać spirytusem i 0,5 l wody. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż owoce stracą kolor. Co kilka dni wstrząsać naczyniem.
    Następnie przefiltrować. Przygotować syrop. Zagotować 0,5 l wody, wsypać cukier, gotować chwilę mieszając, odszumować i przestudzić. Wlać do spirytusu, wstrząsnąć. Odstawić na 24 godziny.
  3. Przefiltrować i rozlać do butelek. Pozostawić na 9 miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...