poniedziałek, 15 maja 2017

Pikantne paluszki z wieprzowiny po serbsku

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godz.
Poziom trudności: łatwy





Składniki:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z ostropestu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 świeża papryczka pepperoni
  • 3 łyżki oliwy nicejskiej
Sposób przygotowania:
  1. Mięso mielone wymieszać z mąką gryczaną, doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Cebulę i 2 ząbki czosnku pokroić wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem z cebulą i dusić do zeszklenia, dodać czosnek i krótko poddusić. Pietruszkę posiekać i dodać do cebuli z czosnkiem, wszystko wymieszać i dodać do mięsa.
  2. Papryczkę bez nasion drobno pokroić, dodać do mięsa, wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić masę i uformować wałeczki długości palca.
  3. 2 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, połączyć z 3 łyżkami oliwy i posmarować paluszki mięsne. Odstawić na 30 minut.
  4. Paluszki piec na rozgrzanym grillu przez 5 minut ponownie posmarować oliwą z czosnkiem i piec dalej przez następne 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...