poniedziałek, 29 maja 2017

Szaszłyki Bułgarskie

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Poziom trudności: dość łatwy





Składniki:
  • 150 g chudego mięsa mielonego wieprzowego 
  • 150 g mięsa mielonego wołowego lub baraniny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki pełnoziarnistej
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 150 g jędrnych pieczarek
  • olej kukurydziany
  • 8 listków melisy
  • 8 łodyżek trybuli
  • 8 listków biedrzeńca
  • 4 gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Cebulę obrać i drobno posiekać z czosnkiem, dodać do masy mięsnej, dobrze wymieszać, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  2. Z wyrobionej pulchnej masy uformować 16 gałek.
  3. Paprykę przepołowić, wyciąć szypułki, usunąć białe przegrody i nasiona, pokroić w ósemki następnie w poprzek przepołowić.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć i przeciąć na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i przepołowić.
  5. Wszystkie zioła obmyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Gałki mięsa na zmianę z kawałkami papryki i grzybów, cebuli praz ziołami nadziać na szpadki posmarować je olejem kukurydzianym i opiekać na gorącym ruszcie grilla z każdej strony po 10 minut. 
Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...