poniedziałek, 5 czerwca 2017

Szaszłyki z kiełbasy z polentą

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Poziom trudności: dość łatwy





Składniki:
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu "rosołu jarskiego" 
  • sól
  • 200 g drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 kiełbasy cielęce (250 g)
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Polenta:
  1. Wodę zagotować  z ekstraktem rosołu, doprawić solą. Ciągle mieszając dodać kaszę kukurydzianą i gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu, często mieszając, a następnie pozostawić do zgęstnienia na ok. 15 minut.
  2. Pietruszkę oraz szczypiorek drobno pokroić i dobrze wymieszać z polentą. Wyrobioną masę wyłożyć na blachę i rozwałkować na grubość 1 cm, odstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu pokroić w kwadraty 3x3 cm.
  1. Kiełbaski zagotować w wodzie pokroić w plasterki 3 cm, paprykę pokroić na kawałki.
  2. Kawałki polenty, plasterki i kawałki papryki nadziewać przemiennie na szpadki i oprószyć pieprzem. Roztopić masło i skropić nim szaszłyki. Piec na grillu 5-7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...