niedziela, 29 października 2017

Ciasteczka: Palce czarownicy

Czas przygotowania: 75 min.
Poziom trudności: łatwy











Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 ml ekstraktu migdałowego
  • 5 ml ekstraktu waniliowego
  • 330g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 6 g soli
  • 100 g całych migdałów
  • czerwony spożywczy żel do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. Mikserem połączyć ze sobą masło, cukier, jajko. dodać ekstrakt waniliowy i migdałowy, stopniowo dodając mąkę, proszek do pieczenia i sól. Gotowe ciasto odstaw do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki. Przygotuj woskowy papier, na którym będzie można formować palce z ciasta. Na ciastko będzie potrzeba łyżka ciasta. nanieś łyżkę ciasta na papier i uformuj palec. Z migdału zrób paznokieć. Ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia. 
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do osiągnięcia złotego koloru (20-25 min.).
  5. Ciastka wyjąć z piekarnika i ozdobić czerwonym spożywczym żelem w okolicy migdału.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...