czwartek, 26 października 2017

Halloweenowe krwiste pieczone szczórki

Zabawna i prosta potrawa na Halloween. Są to pulpety wołowe w sosie pomidorowym formowane na kształt szczurków ;)

Ile porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godz.
Poziom trudności:dość łatwy







Składniki:
  • 900 g wołowiny mielonej
  • 0,5 posiekanej cebuli
  • jajko
  • 110 g bułki tartej
  • 1 opakowanie przyprawy do pieczeni
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 200 g cukru
  • 15 ml sosu Worcestershire
  • parę nitek spaghetti przełamanego na 3 części
  • połówka  marchewki pokrojonej na grube plastry 
  • 9 g mrożonego zielonego groszku
  • 130 g pokrojonego w kostkę sera Cheddar

Sposób przyrządzenia:
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
     
  2. W dużej misce połącz wołowinę, jajko, cebulę, bułkę tarta i przyprawę do pieczeni. Mieszaj rękoma, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić masę na 4 części. W środku każdej części umieścić kawałki sera i uformować kształt szczurka.
     
  3. Mięsne szczurki umieścić w naczyniu żaroodpornym, udekorować wąsy i ogonki z nieugotowanego spaghetti.
     
  4. W średniej misce wymieszaj sos pomidorowy, cukier i sos Worcestershire, wylej go na szczury i za zakryj naczynie pokrywka lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Zdjąć pokrywkę lub folię i piec bez przykrycia jeszcze przez 20-30 minut. Polewać od czasu do czasu szczurki sosem.
     
  5. Groszek i marchewkę umieść na talerz i włóż na moment do kuchenki mikrofalowej. Z groszku zrób szczurkom oczy a z plasterków marchewki zrób uszy. szczurki polej sosem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...