niedziela, 29 października 2017

Jak uprażyć pestki dyni?

Kiedy wydrążysz dynię na Halloween nie wyrzucaj pestek. Można z nich przyrządzić doskonałą przekąskę.
Prażone pestki dyni z solą są doskonałą przekąską na jesienne wieczory.


Jak uprażyć pestki dyni?
  1. Świeże pestki dokładnie opłukać z miąższu pod bieżącą zimną wodą.
  2. Oczyszczone pestki wysypać równomiernie na  brytfannę i skropić je delikatnie olejem roślinnym. Jeśli chcesz możesz prażyć bez dodatku oleju.
  3. Posypać solą i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości wody w pestkach. Uważaj by ich nie spalić.
  4. Uprażone pestki ostudzić i przesypać do szczelnego opakowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...