wtorek, 25 września 2018

Bułeczki drożdżowe słodkie


Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko  posypane kruszonką.
 
Ile porcji:8
Czas przygotowania: 90 min.
Poziom trudności: Łatwy



Składniki:

  1. Rozczyn:
  • 4 dag drożdży
  • 1 dag cukru
  • mleko
  1. Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 jajo
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka mlek
  • 7 dag tłuszczu (masła lub smalcu i margaryny)
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • sól

Sposób przyrządzenia:
    1. Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe  postawić do wyrośnięcia.
    2. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika, upiec (ok. 30 minut).

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...