środa, 26 września 2018

Bułeczki drożdżowe z serem

Ile porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Łatwy






Składniki:

  1. Składniki ciasta:
  • 45 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag smalcu
  • 2 jaja
  • 1/4 l mleka
  • 2 1/2 dag drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sól
  1. Składniki nadzienia:
    • 30 dag białego sera
    • 1 jajo
    • 10 dag cukru
    Sposób przyrządzenia:

    1. Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia.
    2. Wyrośnięty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od  ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    3. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować  nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...