czwartek, 27 września 2018

Bułeczki na parze (MAN TOU)

Ile porcji:8
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom trudności: Łatwy





Składniki:
  • 3,5 szklanki przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 - 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżki fruktozy
  • 0,5 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 minut.
  2. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą - mieszając powoli wlewać wodę - powstanie ciasto jak na pierogi.
  3. Ciasto wyrabiać przez ok. 7-8 minut dosypując pozostałą ilość mąki, pozostawić do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
  4. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość dwóch palców, wycinać szklanką krążki, odkładać, aby znów trochę wyrosły.
  5. Garnek napełnić wodą do połowy, u wierzchu umocować 2-3 warstwy gazy, wodę zagotować.
  6. Na gazę kłaść po kilka bułeczek, przykryć szczelnie miską, gotować wodę na dużym ogniu ok. 25 min. Wyłączyć gaz, po 3 min. powoli zdjąć pokrywkę (nie wcześniej bo mogą bułeczki opaść).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...